Smo zastopniki podjetja JadroMel iz Hrvaške, ki proizvaja Jadrankino otopino, proizvod bogat z esencialnim mineralom joda, ki ga je ustvarila Jadranka Dugina Vrhovec.

Gre za proizvod, ki je unikaten na Hrvaškem in Evropskem tržišču na bazi joda in kalijevega jodida,  ki ga je Jadranka razvila in testirala na sebi potem ko je imela težave z ščitnico.

JOD

Jod je pomembna sestavina tiroidnih hormonov, ki jih izloča ščitnica, zato lahko njegovo pomanjkanje povzroči težave, povezane z delovanjem ščitnice. Jod dobimo iz morske hrane, vsebujejo ga tudi morske alge. V Sloveniji jodiramo tudi kuhinjsko sol in tako preprečujemo pomanjkanje joda.

 

ABSORBCIJA JODA

Iz hrane se v telo absorbira večina joda, ki ga zaužijemo. Iz živil, obogatenih z jodom, kot je npr. jodirana sol se jod najbolje, torej skoraj v celoti absorbira, v živilih, kjer je naravno prisoten pa je lahko absorbcija zaradi prisotnosti nekaterih organskih sestavin živil celo manjša od 20 %. Predvsem pri križnicah (brokoli, zelje, cvetača, brstični ohrovt in podobna zelenjava), ki so bogate z žveplovimi glikozidi, je absorbcija joda motena zaradi prisotnosti teh spojin. Absorbcija joda se zmanjša tudi ob uživanju koruze, repe, kolerabe, bambusovih vršičkov, arašidov, soje in orehov. Manjša je tudi pri pomanjkanju vitamina A, selena, cinka, bakra in železa. Biorazpoložjivost oziroma absorbcija je sicer večja pri jodidu, kot pri jodatu, vendar se obe obliki s hrano precej dobro absorbirata. V telo se jod absorbira skozi celoten prebavni sistem, večina v tankem črevesu.

 

POMANJKANJE JODA

V Sloveniji je prisotno pomanjkanje joda, zato je bil leta 1953 uveden obvezen ukrep jodiranja kuhinjske soli z 10 mg kalijevega jodida/kg soli. Količino dodanega joda so v letu 1999 podvojili na 20-30 mg kalijevega jodida/kg soli, da bi zmanjšali pojav golšavosti, ki je eden od znakov pomanjkanja joda in posledično nepravilnega delovanja ščitnice. S tem ukrepom smo v Sloveniji do leta 2005 uspeli doseči primerno preskrbljenost z jodom med prebivalstvom.

Pri odraslih se pomanjkanje joda v prehrani kaže s pojavom golšavosti in nepravilnega delovanja ščitnice, počasnem metabolizmu, mentalni in srčni funkciji ter občutljivosti na mraz in izčrpanosti. Pri novorojenčkih in otrocih se kaže v spontanih splavih, nepravilnostih v razvoju in mentalni zaostalosti, zato je skrben vnos med nosečnostjo zelo pomemben.

 

FUNKCIJE JODA

Jod je esencialno mikrohranilo, ki je pomembna sestavina ščitničnih hormonov. Ti hormoni so pomembni pri uravnavanju metabolizma ter psihičnega in mentalnega razvoja.  V Sloveniji prehrana vsebuje malo joda, zato z njim obogatujemo osnovna živila, kot je npr. sol. V prehrani jod nastopa v obliki jodidov in jodatov.

Evropska agencija za varnost hrane, EFSA je za živila, ki so bogata z jodom odobrila naslednje zdravstvene trditve, ki se lahko uporabljajo na označbah živil:

Ima vlogo pri nastajanju ščitničnih hormonov in normalnemu delovanju ščitnice

  • ima vlogo pri kognitivnih funkcijah
  • prispeva k delovanju živčnega sistema
  • prispeva k sproščanju energije pri presnovi
  • prispeva k ohranjanju zdrave kože

Za še več informacij se obrnite na: kapljicazivljenja@gmail.com,